28. Bieg Niepodległości z PKO Bankiem Polskim

28. Bieg Niepodległości z PKO Bankiem Polskim

Informacja prasowa Warszawa, 7.11.2016

28. Bieg Niepodległości w Warszawie z PKO Bankiem Polskim

• PKO Bank Polski sponsorem 28. Biegu Niepodległości w Warszawie.
  • Biegacze wystartują 11 listopada o godz. 11.11.
  • Podczas zawodów odbędzie się akcja charytatywna „biegnę dla Laury”.

PKO Bank Polski zaprasza na kolejne sportowe wydarzenie upamiętniające Święto Niepodległości. 11 listopada wystartuje w Warszawie ostatni w tym roku bieg z cyklu „Zabiegaj o pamięć”. Imprezie będzie towarzyszyła akcja charytatywna „biegnę dla Laury”.

PKO Bank Polski od kilku lat jest partnerem strategicznym Warszawskiej Triady Biegowej odbywającej się pod hasłem „Zabiegaj o pamięć”. W jej skład wchodzą jeszcze Bieg Konstytucji 3 Maja oraz Bieg Powstania Warszawskiego. Stołeczny Bieg Niepodległości wystartuje o symbolicznej godzinie 11.11 w okolicach skrzyżowania al. Jana Pawła II i ul. Stawki. Trasa na dystansie 10 km obejmuje dwie pętle i będzie wiodła m.in. al. Jana Pawła II, wiaduktem nad al. Jerozolimskimi, ul. Chałubińskiego i al. Niepodległości. Limit uczestników wynosi w tym roku 15 tysięcy. W zawodach wezmą udział również pracownicy Banku z ogólnopolskiej sekcji biegowej liczącej ponad 450 osób.

– PKO Bank Polski już od kilku lat jest strategicznym partnerem Warszawskiej Triady Biegowej. Bieg Niepodległości, który kończy każdą edycję, co roku przyciąga tłumy zawodników. Jestem przekonany, że w tym roku pobijemy rekord, również jeśli chodzi o uczestników naszej akcji charytatywnej. Zachęcam do przypięcia do koszulki kartki „biegnę dla Laury” – mówi Jarosław Brzuzy, dyrektor Regionu Bankowości Detalicznej PKO Banku Polskiego w Warszawie.

W trakcie biegu będzie można pomóc rocznej Laurze z Piotrkowa Trybunalskiego, która cierpi na Zespół Aperta. Niedawno przeszła skomplikowaną operację głowy, a teraz czeka ją zabieg rozdzielenia paluszków u rąk i nóg. Jest podopieczną Fundacji Mam serce. Zaangażowanie zawodników, którzy przypną do koszulki kartkę „biegnę dla Laury” i dotrą z nią do mety zostanie przeliczone na konkretną pomoc – Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże darowiznę na operację dziewczynki. Kartki będą do odebrania 10 listopada w Biurze Zawodów oraz 11 listopada w godz. 9.00-11.00 u przedstawicieli PKO Banku Polskiego w miasteczku biegowym przy Arkadii.

PKO Bank Polski wspiera największe imprezy biegowe w całej Polsce, w tym PKO Poznań Maraton, PKO Wrocław Maraton, PKO Silesia Marathon, cykle PKO Grand Prix Gdyni czy PKO Rzeszów Biega. Podczas wszystkich tych wydarzeń prowadzone są akcje charytatywne „biegnę dla…” na rzecz osób potrzebujących wsparcia w ratowaniu życia lub zdrowia, zarówno dzieci, jak i dorosłych. W zeszłym roku podczas 27. Biegu Niepodległości ponad tysiąc osób pobiegło dla 10-letniego Kuby, który otrzymał dzięki temu środki na protezę ręki. W sumie, od 2013 r. odbyło się 210 takich akcji, a Fundacja PKO Banku Polskiego wsparła 220 beneficjentów kwotą ponad 3 mln zł. Od początku istnienia programu biegacze przemierzyli charytatywnie ok. 1 mln 305 tys. km, co równa się ponad 32 okrążeniom Ziemi wzdłuż równika.

W tym roku Bank zorganizował także ogólnopolską sztafetę charytatywną w 12 miastach – 2. PKO Bieg Charytatywny. W Warszawie na Stadionie AWF zawodnicy przebiegli 2 693 okrążenia, a tym samym stolica zajęła pierwsze miejsce wśród wszystkich miast. Uczestnicy w całym kraju, wraz z uczniami biorącymi udział w PKO Biegu Charytatywnym Młodych, wybiegali w sumie 32 391 okrążeń. W zamian za ich zaangażowanie Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała blisko 633 tys. zł na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce.

Biegi Niepodległości pod patronatem PKO Banku Polskiego wystartują również w innych miastach. 11 listopada odbędą się: 4. PKO Bieg Niepodległości w Rzeszowie (PKO Rzeszów Biega), Bieg Niepodległości z PKO Bankiem Polskim w Gdyni (PKO Grand Prix Gdyni), 5. Bieg Niepodległości w Żaganiu oraz XXVIII Goleniowska Mila Niepodległości. Dodatkowo Fundacja PKO Banku Polskiego przeprowadzi kilka akcji charytatywnych podczas innych Biegów Niepodległości, m.in. w Pajęcznie i Rudzie Śląskiej.

W czasie 28. Biegu Niepodległości w Warszawie odbędą się specjalne pokazy pierwszej pomocy. PKO Bank Polski zaprasza do udziału w prezentacjach oraz indywidualnych konsultacjach w miasteczku biegowym przy Arkadii.

Więcej o programie „PKO Bank Polski. Biegajmy razem” łączącym popularyzację zdrowego stylu życia z ideą dobroczynności, można przeczytać na stronach:

www.biegajmyrazem.pkobp.pl
www.bankomania.pkobp.pl/biegajmy-razem/
www.facebook.com/PKOBankPolskiBiegajmyRazem

***
PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. W 2015 r. według danych skonsolidowanych jego zysk netto wyniósł 2,61 mld zł, a wartość sumy bilansowej sięgnęła 266,9 mld zł. W sumie w ciągu ostatnich 5 lat aktywa Grupy Kapitałowej PKO zwiększyły się o 100 mld zł – zarówno w wyniku rozwoju organicznego, jak i fuzji z Nordea Bank Polska ocenianej jako jedna z najlepiej przeprowadzonych na rynku. Efektywna realizacja strategii wzrostowej sprawiła, że PKO Bank Polski jest najwyżej spozycjonowaną krajową spółką w najnowszej edycji rankingu Forbes Global 2000 obejmującym największe giełdowe firmy na świecie. Jest też najbardziej wartościową marką na krajowym rynku finansowym, wycenianą przez dziennik Rzeczpospolita na 3,6 mld zł. Bank dysponuje najszerszą na rynku i wielokrotnie nagradzaną ofertą usług oraz jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały rynkowe na rynku kredytów (17,5%) oraz depozytów (16,8%). Jest liderem w zakresie obsługi sektora samorządowego – jego udział w finansowaniu samorządów kredytami wynosi 20%, a udział w segmencie obligacji komunalnych przekracza 40%. Dzięki stałemu poprawianiu jakości obsługi, Bank cyklicznie zwycięża w badaniu infolinii bankowych przeprowadzanym przez ARC Rynek i Opinia. W 2014 roku PKO Bank Polski został uhonorowany przez należący do Financial Times miesięcznik The Banker nagrodą „Bank of the Year in Poland”. Bank zwyciężył także w prestiżowym konkursie „Distribution&Marketing Innovation in Retail Financial Services” organizowanym przez Efma, gdzie za najlepszą światową innowację w płatnościach został uznany projekt przekształcenia mobilnej aplikacji IKO w rynkowy standard płatności BLIK.

Pliki do pobrania: