Patenty na wegańskie Święta Bożego Narodzenia. Sami sprawdźcie

10 grudnia 2020
Patenty na wegańskie Święta Bożego Narodzenia. Sami sprawdźcie

Wigilia i Święta w stylu wegańskim? Czemu nie! Mogą być tak samo smaczne i klimatyczne jak te tradycyjne. Dzięki kilku naszym podpowiedziom Wasza Kolacja Wigilijna jak i całe Święta będą nie tylko pyszne dla każdego, ale i zdrowe. W dodatku z lekkością będziecie mogli po nich ruszyć na trening.

Dania w 100% wegańskie

Oczywiście kapusta i groch. Do grochu możecie dodać odrobinę sosu sojowego, aby podkręcić zdecydowanie aromat i głębię smaku. Bigos będzie jeszcze smaczniejszy z wędzonym tofu oraz suszonymi śliwkami. Kolejny w 100% roślinny specjał to kompot z suszu, natomiast miód w kutii możecie zastąpić syropem z agawy lub klonowym.

Ciasto bez żółtka jaja

Ciasto na pierogi wcale nie musi zawierać w sobie żółtka jaja. Możecie spokojnie je pominąć, a w zamian dodać łyżkę oleju. Farsz w pełni wegański: pieczarki albo grzyby leśne podsmażcie na roślinnym tłuszczu z cebulką. Do smaku doprawcie zielem angielskim czy jałowcem, a dzięki temu nabiorą pysznego smaku i aromatu.

Klasyka wegańskiej Wigilii

Zamiast ryby ugotujcie seler owinięty w algi nori (czyli inaczej jadalne wodorosty) i usmażcie w panierce.

Co zamiast śledzika?

Zamiast klasycznego śledzia u Was niech królują boczniaki – lekko podsmażone lub marynowane.

Sałatka jarzynowa na świąteczne śniadanie

Warzywa? Oczywiście. Marchew, seler, jabłko i ogórek. W Waszej wegańskiej wersji nich będzie z majonezem roślinnym, który możecie sami przygotować z mleka sojowego i oleju. Taka wersja będzie też lżejsza i oczywiście smaczniejsza.

Przygotowanie wege-wigilii w Polsce, jak sami widzicie, nie jest trudne, bo przecież mięsne potrawy możecie zastąpić w pełni roślinnymi (są to potrawy bez mięsa). Wystarczy wykorzystać tych kilka trików do przygotowania w pełni wegańskich Świąt Bożego Narodzenia.