Informacja prasowa: 27. Bieg Powstania Warszawskiego z PKO Bankiem Polskim

24 lipca 2017
Informacja prasowa:  27. Bieg Powstania Warszawskiego z PKO Bankiem Polskim

· 27. Bieg Powstania Warszawskiego wystartuje już w sobotę 29 lipca 2017 r.
· Podczas zawodów odbędzie się akcja charytatywna na rzecz 17-letniej Julii z wadą serca.
· Partnerem strategicznym biegu jest po raz kolejny PKO Bank Polski.

27. Bieg Powstania Warszawskiego to drugie wydarzenie w tym roku odbywające się w ramach Warszawskiej Triady Biegowej „Zabiegaj o pamięć”. Zawodnicy pobiegną w stolicy na dystansie 5 km i 10 km. Zachęcamy wszystkich uczestników do udziału w akcji charytatywnej dla Julii.

Bieg Powstania Warszawskiego jest jednym z najpopularniejszych i największych biegów organizowanych na terenie Warszawy. Ze swoją niezwykłą historyczną oprawą wpisuje się spektakularnie w formę i tradycję obchodów wybuchu Powstania Warszawskiego. Impreza wchodzi w skład cyklu Warszawska Triada Biegowa „Zabiegaj o pamięć”, pozostałe to Bieg Konstytucji 3 Maja i Bieg Niepodległości.

– PKO Bank Polski od wielu lat angażuje się w wydarzenia upamiętniające ważne momenty w naszej historii. Dlatego wspieramy też Bieg Powstania Warszawskiego. 29 lipca hołd powstańcom odda ponad 10 tys. biegaczy. Przyjdźmy, żeby im kibicować! Zawodników zachęcamy do udziału w akcji charytatywnej dla Julii – mówi Marek Roszczyk, dyrektor Regionu Bankowości Detalicznej PKO Banku Polskiego w Warszawie.

W tym roku ponownie do wyboru będą dwa dystanse. Biegacze wystartują 29 lipca z ul. Bonifraterskiej – na 5 km o godz. 20.10, na 10 km o godz. 21.00. Pobiegną ulicami walk powstańczych obok Starego Miasta, Wybrzeżem Kościuszkowskim i Wisłostradą. Meta znajduje się przy ul. Konwiktorskiej. Uroczysty nastrój na trasie będą tworzyć grupy rekonstrukcyjne oraz ustawione wzdłuż niej płonące znicze. Uczestnicy przemierzą stolicę w biało-czerwonych opaskach powstańczych, a z głośników usłyszymy odgłosy bombardowania. W sobotę rano ruszy także po raz czwarty Bieg Zdobycia PAST-y.

Biorąc udział w biegu będzie można dołączyć do akcji charytatywnej na rzecz 17-letniej Julii, która urodziła się ze złożoną wadą serca. Przeszła już trzy bardzo skomplikowane operacje. Obecnie niezbędna jest całkowita korekta wady umożliwiająca Julii normalne funkcjonowanie. Dziewczynka jest podopieczną Fundacji Cor Infantis.

Zaangażowanie zawodników, którzy przypną do koszulki kartkę „biegnę dla Julii” i przekroczą z nią linię mety, zostanie przeliczone na konkretną pomoc – Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże darowiznę na operację dziewczyny. Kartki będzie można odbierać w dniu biegu w godz. 16.30-20.00 w namiocie PKO Banku Polskiego na terenie Ośrodka Polonia przy ul. Konwiktorskiej 6. Do akcji mogą się włączyć osoby startujące na obydwu dystansach.

W ubiegłym roku 1028 uczestników Biegu Powstania Warszawskiego pomogło w ten sposób 3,5-letniemu Alankowi. Chłopiec urodził się z wadą serca (HLHS) i wiotkością lewego oskrzela głównego. Dzięki zawodnikom, Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała środki na operację serca chłopca. Od 2013 r. odbyły się 292 takie akcje, w których wzięło udział ponad 106 tys. osób. Od początku istnienia programu „PKO Bank Polski Biegajmy razem” Fundacja PKO Banku Polskiego wsparła 312 beneficjentów kwotą ponad 4 mln zł.

Bank zaprasza także na ogólnopolską sztafetę charytatywną w 12 miastach – 3. PKO Bieg Charytatywny, który odbędzie się 16 września. W zeszłym roku zawodnicy w Warszawie przebiegli 2 693 okrążenia, a tym samym stolica zajęła pierwsze miejsce wśród wszystkich miast. Uczestnicy w całym kraju wybiegali w sumie 32 391 okrążeń. W zamian za ich zaangażowanie Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała blisko 633 tys. zł na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce. Zapisy wystartują 2 września.

Podczas 27. Biegu Powstania Warszawskiego zawodnikom będą towarzyszyć ambasadorowie programu „PKO Biegajmy razem”: Karolina Gorczyca, Paweł Januszewski i Sebastian Chmara. Bank zaprasza także na pokazy pierwszej pomocy, które będą prowadzone przez instruktorów w miasteczku biegowym, na terenie Ośrodka Polonia. W pakietach startowych zawodnicy otrzymają koszulkę firmy 4F, a także kartę pierwszej pomocy.

Konkurs kibica
PKO Bank Polski zachęca do udziału w konkursie biegowym dla dzieci, który potrwa do 5 sierpnia. Wystarczy zaprojektować koszulkę kibica. Najciekawsze prace zostaną wydrukowane na koszulkach i nagrodzone aparatami fotograficznymi. Szczegóły konkursu znajdują się na stronie: https://bankomania.pkobp.pl/bankokonkursy/stworz-nadruk-na-koszulke-kibica-i-wygraj-nagrody/.

Więcej o programie „PKO Bank Polski. Biegajmy razem” łączącym popularyzację zdrowego stylu życia z ideą dobroczynności, można przeczytać na stronach:

www.biegajmyrazem.pkobp.pl
www.bankomania.pkobp.pl/biegajmy-razem/